Zeeland'96


Beste liefhebbers,

Naar aanleiding van de recente melding van paramyxo bij postduiven in Noord Holland heeft de controle op de entplicht tegen paramyxo een hoge prioriteit gekregen van de NPO.

Bij de start van het vliegseizoen is in alle verenigingen bij iedere liefhebber een controle uitgevoerd op de hoklijst m.b.v. de ingeleverde entlijst als het goed is. Daarna is door alle verenigingen een verklaring afgegeven dat alle ingekorfde duiven, op zowel wedvluchten als opleervluchten, voldoen aan deze entplicht.

Nu we voor de opleervluchten bij slechts een selecte groep verenigingen de duiven komen ophalen spreekt het vanzelf dat liefhebbers van buiten de vereniging waar wordt ingekorfd, uitsluitend aantoonbaar ingeënte duiven worden aangeboden. Dit is een verantwoordelijkheid van de liefhebbers, maar door de afgegeven entverklaring is het ook een verantwoordelijkheid van de vereniging waar de opleerduiven worden aangeboden om te controleren of de in te korven duiven ook daadwerkelijk op een geldige entlijst staan vermeld.

Hoe deze controle wordt uitgevoerd is aan de inkorvende vereniging, maar besef wel het belang van deze entplicht mocht er een controle plaatsvinden door de NPO of buitenlandse organisatie op een konvooi duiven tijdens het transport of op de losplaats. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de duiven van een liefhebber die niet heeft voldaan aan de entplicht, maar ook voor de rest van de duiven in het konvooi en de vereniging waar men de duiven heeft ingekorfd.

Mvg,

Willy Huige

Secr.afd.Zeeland


Beste liefhebbers,

Hierbij de informatie over de zaterdagopleervluchten voor de komende weken. Meld U tijdig aan bij een ophaallocatie als U duiven wilt inkorven, dan kan onze vervoerder een goede planning maken voor dat weekend. Voor vragen over inkorftijden en de kosten kunt U zich tot de ophaallocatie wenden.

Indien een vereniging wil aanleveren bij een ophaalpunt, dit dan tijdig afstemmen met de betreffende vereniging.

Vergeet niet een kopie van Uw entlijst mee te nemen als U bij een andere vereniging gaat inkorven !!!

Leervluchten T19, T20, T21 en T23

Inkorfdata voor deze leervluchten zijn de vrijdagen 10, 17 en 24 mei en 7 juni. Losplaatsen zijn Quievrain (11 mei, 25 mei en 8 juni) en Roije (18 mei) Deelname staat open voor alle liefhebbers die lid zijn van de NPO.

Voor de inkorvingen zijn de volgende locaties beschikbaar:

Ophaalroute T19,T20,T21 en T23

 OphaaltijdAanmelden
1870 Zierikzee19.300031-613499556 of rinuskleppe@hetnet.nl
1850 Kruiningen20.200031-638302979
1810 Lewedorp21.00via Whatsapp-groep (zie infokanaal afdeling)
1859 Sluiskil22.00rjpeeman@gmail.com
1828 Heikant22.450031-629281450 of thijsverdurmen@gmail.com
doorrijden naar losplaatsv.a.23.30 

Aanmelden bij een ophaallocatie kan tot woensdagavond 18.00, de ophaalpunten dienen het aantal te verwachten duiven en manden uiterlijk woensdagavond 19.00 door te geven via de website van de afdeling Zeeland i.v.m. de planning van het vervoer voor dat weekend.

Inkorftijden worden door de ophaallocaties bepaald.

Per ophaallocatie worden er tenminste 5 boxen in rekening gebracht, houd hier dus rekening mee met de kosten als er minder boxen worden opgehaald. Vrachtprijs per box is 23 euro. De definitieve vrachtprijs voor de inkorvers wordt bepaald door de ophaallocatie.


Pieter de Putter geslaagd voor het duivenmelkers certificaat

Ons nieuw lid in de Sluiskilse Reisduif, Pieter de Putter, heeft op 11 april j.l . de duivenmelkers cursus afgerond. Hij was hiermee de eerste die de cursus volgde. R Peeman heeft deze PowerPoint presentatie geschreven en was blij dat de cursus kon worden gegeven. Door Pieter zijn vragen en het initiëren van de zaken die nog te onduidelijk beschreven waren kon de cursus verfijnd worden. Pieter was duidelijk blij met deze aanpak.
Duivensport is erg ingewikkeld voor een buitenstaander en nieuwe leden. Begrippen als aangewezen, onaangewezen , Vitesse , asduif ( worden duiven altijd gecremeerd als ze gestorven zijn ) zijn voor een buitenstaander onnavolgbaar, wat te denken aan de punten toewijzing en de vele voermengelingen.
R Peeman probeert de duivensport met zijn PowerPoint te “ontrafelen”. Pieter staat er echt nieuw in en kreeg dus les. Onderwerpen als : een uitslag goed lezen, een pedigree goed lezen maar ook welke info is er op de markt zoals sportbladen en websites. Het gevaar van verkoopwebsites voor een beginner is ook een onderwerp wat aangestipt werd. Aan het eind van de cursus die ongeveer 2 a 3 uur duurt is er een multiplechoice examen . Pieter deed het voortreffelijk aan slaagde cum laude waarna hij een duivenmelkers certificaat uitgereikt kreeg. Hij kreeg ook een vaste mentor toegewezen. Dat is Frederik Dekker geworden. Dierenarts Patrick Derijcke uit Terneuzen sponsorde de cursus met een gratis consult waarbij Patrick Derijcke bij dit gratis bezoek Pieter zal uitleggen wat medische begeleiding betekend in de duivensport. R Peeman hoopt uiteraard nog vele cursussen te geven want een gericht plan om nieuwkomers verder te helpen is de basis voor onze sport.

Ronald Peeman geeft uitleg aan de hand van Power Point
Jeugdlid Pieter de Putter met zijn “Duivenmelkersdiploma” welke hij Cum Laude haalde


Gerrie 50 jaar bestuurder

Vanavond werd tijdens de jaarlijkse ledenvergadering in Middelburg Gerrie van Boven in de bloemen gezet. Dit gebeurde door voorzitter Leen van Wallenburg. Gerrie is dit jaar 50 jaar bestuurder en beheert nog steeds de ledenadministratie van afdeling Zeeland. Eerder was hij ook afdelingsbestuurder en daarvoor als erelid benoemd. Gerrie, bedankt voor al je werk. Hopelijk mogen we nog lang een beroep op je doen.


Beste liefhebbers,

De ophaalschema’s voor het komende seizoen staan onder het kopje seizoen / ophaalroutes.

Er is relatief weinig aan verandert t.o.v. 2023, slechts van 1 vereniging is er een verzoek ontvangen om de ophaaltijd te wijzigen.

Nog even ter verduidelijking: Indien er niet hoeft te worden opgehaald bij de vereniging dient er tijdig een berichtje naar de vervoerder (planning@geuzetransport.nl) te worden gestuurd. Daags voorafgaand aan de inkorving dient er via de website van de afdeling een opgave van het verwachte aantal boxen en duiven te worden doorgegeven.

Alle duiven op de wedvluchten dienen te worden ingekorfd over de inkorfantenne. Na de inkorving kan dit geheel of volledig worden verdeeld in concoursduiven en invliegduiven. Dit zodat er een controle kan plaatsvinden op tenaamstelling en entplicht van de deelnemers.

Mvg,

Willy Huige

Secr.afd.Zeeland